ოფიციალური სტატისტიკა იუწყება: ყოველდღე მსოფლიოში 2 მლრდ. ფინჯანი ყავა ისმევა. ყველაზე ბევრ ყავას სვამენ ფინეთში. დაახლოებით 5 ფინჯანს დღეში ერთ ზრდასრულ ადამიანზე.

გასაკვირია, მაგრამ სინამდვილეში ყავის მარცვლები - ეს არის ტროპიკული ხილის თესლები. მას უწოდებენ ყავის ალუბალს. თითოეული ასეთი ალუბალი შეიცავს ორ კურკას.

როგორც ლეგენდა იუწყება, ყავის კენკრა პირველად თხებმა გასინჯეს. ეს მოხდა ახლო აღმოსავლეთში ჩვენი წელთაღრიცხვის მეცხრე საუკუნეში. დაკვირვებულმა მწყემსმა სახელად კალდი შეამჩნია, რომ ასეთი ტრაპეზის შემდეგ ცხოველები გამოცოცხლებულები იყვნენ და შეეძლოთ მთელი ღამე არ დაეძინათ.

მათ საყურადღებოდ, ვისაც გახდომა სურს. შავი ყავის ერთი ფინჯანი შეიცავს 0 კალორიას.

ყავა ახანგრძლივებს ახალგაზრდობას. ამ სასმელის მხოლოდ ერთი ფინჯანი შეიცავს 300 ანტიოქსიდანტს.

ყავა იზრდება მხოლოდ ცხელ, ტროპიკულ ქვეყნებში, რომლებიც მდებარეობს ე.წ. მარცვლოვან სარტყელში. მსხვილი ქვეყნები-ექსპორტიორები არიან: ბრაზილია, კოლუმბია, ეთიოპია, ვიეტნამი.

პროგრესისა და ტექნოლოგიების განვითარების მიუხედავად ყავას ისევ ხელით კრეფენ. გამოცდილი მკრეფავები დღეში შვიდ 100-კილოგრამიან კალათას კრეფენ. ასეთი მძიმე სამუშაოსთვის არც ისე ბევრს უხდიან. დაახლოებით 10 $ კალათაში. მაგრამ მას შემდეგ, რაც კენკრიდან ამოიღებენ მარცვალს, შემდეგ გააშრობენ და მოხალავენ, კალათის ფასი 10-ჯერ იზრდება.

პირველი ყავახანები გაიხსნა ახლო აღმოსავლეთსა და იემენში. მათ სწრაფად მოიპოვეს პოპულარობა ადგილობრივი მოსახლეობას შორის. იქ შეიძლებოდა არა მხოლოდ გესიამოვნა სასიამოვნო მატონიზირებელი სასმელით, არამედ მოგესმინა მუსიკა, გეთამაშა ჭადრაკი, გაგეზიარა ახალი ამბები.

თანამედროვე სამყაროში ყავა - ყველაზე გაყიდვადი საქონელია. რა თქმა უნდა, ნავთობის შემდეგ.

უცნაურია, მაგრამ ყავის მოყვარულებს უფრო იშვიათად აქვთ ვიზიტი სტომატოლოგთან. საქმე იმაშია, რომ ნივთიერებები, რომლებსაც შეიცავს ყავა, ხელს უშლიან ბაქტერიების დაგროვებას კბილის ემალზე.

ყველასათვის საყვარელი ყავა „ამერიკანო“ გაჩნდა არც ისე დიდი ხნის წინ, მეორე მსოფლიო ომის დროს. და ყველაფერი ამერიკელი ჯარისკაცების წყალობით. მათთვის ევროპული ყავა აღმოჩნდა ზედმეტად მაგარი, და ისინი სთხოვდნენ ოფიციანტებს გაეზავებინათ ყავა წყლით.