მოწამვლის საშიშროება - 5 საკვები, რომელიც არასოდეს არ უნდა წაიღოთ სანაპიროზე
- 06.07.2024
ჩვენ გეტყვით, რომელ საყვარელ საკვებზე უნდა თქვათ უარია, რომ ნანატრი დასვენების დროს საავადმყოფოში არ მოხვდეთ.
თბილ ამინდთან ერთად მოდის პიკნიკებისა და კვების სეზონი სანაპიროზე, მაგრამ ყველა პროდუქტი, რომელსაც სამოგზაურო ჩანთაში დებთ, არ შეიძლება მიირთვათ გარეთ.
გამაგრილებელი ხილი და მსუბუქი სალათები, რომლებიც პოპულარულია დამსვენებლებში, არის ხუთ ყველაზე სახიფათო საკვებს შორის პიკნიკზე ან სანაპიროზე მისართმევად. უფრო დეტალურად, რომელი საკვების მიღებაა აკრძალული ცხელ ამინდში და რატომ.
ხორციანი კერძები
ძნელი წარმოსადგენია სუფრა ბუნებაში სხვადასხვა სენდვიჩების და ხორცის დელიკატესების გარეშე, მაგრამ თუ დაფიქრდებით, რამდენად შეუფერებელია მათთვის თბილი ტემპერატურა, მაშინვე შეწყვეტთ ამ კერძით საკუთარი თავისა და სტუმრების გამასპინძლებაზე ფიქრს.
ფაქტია, რომ ბაქტერიები არის ნებისმიერი პროდუქტის ზედაპირზე და განსაკუთრებით ხორცში. მათი გამრავლებისთვის ყველაზე შესაფერისი პირობაა თბილი და ნოტიო გარემო.
ამიტომ, უმჯობესია სენდვიჩების გადატანა სპეციალურ მაცივარში, რომლის ტემპერატურა არ აღემატება 4 გრადუს ცელსიუსს. სენდვიჩები მაცივრიდან გამოტანიდან პირველივე საათში უნდა მიირთვათ, რათა „საშიშ ზონაში“ რაც შეიძლება ნაკლები ხანი იყოს - 4-დან 60 გრადუსამდე. სწორედ ამ პირობებში მრავლდება ბაქტერიები.
სალათები
სხვადასხვა მიკროორგანიზმებსა და ჭიებს ძალიან უყვართ მწვანე ბოსტნეული და სალათის ფოთლები. მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ სალათის ფოთოლი, აისბერგი, ისპანახი, ჩინური კომბოსტო და კიტრი ყველაზე საშიში ბოსტნეულებია ამ მხრივ.
ამიტომ, სამოგზაუროდ ბოსტნეული და მწვანილის მზა ნარევები არ უნდა წაიღოთ და სალათი პირდაპირ ბუნებაშიც არ უნდა მოამზადოთ - იქ პირობები არც თუ ისე ჰიგიენურია. მოამზადეთ სალათი სახლში, მწვანილი საფუძვლიანად გარეცხეთ სოდაში და მზა სალათა მოათავსეთ ჰერმეტულ მინის ჭურჭელში. სიახლის მიზნით, დაამატეთ მას ზეთი და სანელებლები უკვე პიკნიკზე.
კერძები მაიონეზით
ნებისმიერი სოუსი ფუჭდება თბილ ტემპერატურაზე - და თუ თქვენ რამდენიმე საათის განმავლობაში ღია ცის ქვეშ ისხდებით, მაშინ არ გირჩევთ მსგავსი პროდუქტების მზა ფორმით საპიკნიკედ წაღებას. ასეთი კერძები იქვე უნდა მოამზადოთ და მიირთვათ სუფრასთან მიტანიდან მაქსიმუმ ერთ საათში.
უმი ხორცი
კვების ექსპერტები გვირჩევენ მზა ხორცი პიკნიკზე მაცივრით მიიტანოთ, მაგრამ თუ მაინც გადაწყვეტთ ხორცის მომზადებას გარეთ, დაიცავით რამდენიმე წესი:
კარგად დაიბანეთ ხელები ხორცის დამუშავების წინ და შემდეგ, რადგან თბილ ამინდში კანზე ბაქტერიები უფრო სწრაფად ვრცელდება.
გამოაცალეთ უმი ხორცი მოხარშული ხორცისგან, რათა კერძი არ გახდეს საშიში.
ბოსტნეული და ხორცი დავჭრათ სხვადასხვა დაფებზე და სხვადასხვა დანით. ბევრი ბაქტერია იღუპება მომზადების დროს, მაგრამ ზოგიერთი მათგანი შესაძლოა კვლავ დარჩეს ბოსტნეულზე.
და რაც მთავარია, მიირთვით ხორცი მომზადების შემდეგ პირველ საათნახევარში, რათა დაიცვათ თავი ბაქტერიებისგან.
დაჭრილი ხილი
ეს კერძი ნამდვილად ყველაზე გავრცელებულია ბუნებაში წასაღებად. ადამიანები სახლში ამზადებენ ხილის სალათებს ან უბრალოდ ჭრიან ხილს და მიირთმევენ მათ (და ბაქტერიებს) სუფთა ჰაერზე. ფაქტია, რომ თბილ ტემპერატურაზე ნაყოფზე აქტიურად მრავლდება სალმონელა, E. coli და ლისტერია. გარდა ამისა, ხილი აქტიურად იზიდავს მწერებს, რომლებიც ატარებენ ბაქტერიებს და მატლების კვერცხებს.
ნაყოფი გარეცხეთ სოდით სახლში და მოათავსეთ ჰერმეტულ კონტეინერში. მიიტანეთ სუფთა დაფა პიკნიკზე და დაჭერით ხილი მირთმევის წინ. ჭამის შემდეგ კარგად დაიბანეთ ხელები, რათა მწერები არ მიიზიდოთ კანზე ხილის წებოვანი წვენით.