სილამაზე

მეცნიერებმა გამოავლინეს ყავის მოყვარულთა 5 ჩვევა, რაც ადრეულ დაბერებას იწვევს

მეცნიერებმა გამოავლინეს ყავის მოყვარულთა 5 ჩვევა, რაც ადრეულ დაბერებას იწვევს

მეცნიერებმა დიდი ხანია დაამტკიცეს, რომ ყავას ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი აქვს. ის ასევე ამცირებს ნეიროდეგენერაციული პირობების განვითარების რისკს, მაგრამ უნდა გახსოვდეთ ყავის დალევის წესები და ზომიერება, რათა შეინარჩუნოთ ჯანმრთელობა და არ დააჩქაროთ ორგანიზმის ბუნებრივი დაბერების პროცესები.

ყავა შეიცავს 1000-ზე მეტ ბიოლოგიურად აქტიურ ნაერთს, მათ შორის კოფეინს, რომელიც ცენტრალური ნერვული სისტემის სტიმულატორია.

ყავის რაოდენობა

ყავა არ არის სასმელი, რომლის დალევაც შეიძლება ყოველ ორ საათში ერთხელ - ყავა მაშინაა სასარგებლო, თუ ზომიერად მიიღებთ.

Nutrition Neuroscience Journal-ში გამოქვეყნებული კვლევის თანახმად, დღეში ექვს ფინჯანზე მეტი ყავის დალევა გავლენას ახდენს ტვინის ფუნქციონირებაზე და ზრდის დემენციის, პარკინსონისა და ალცჰეიმერის დაავადებების განვითარების რისკს 53%-ით.

მეცნიერთა აზრით, ქრონიკული დაავადებების გარეშე ზრდასრული ადამიანის დღიური ნორმა არის არაუმეტეს 3-4 ფინჯანი დაფქული ყავა 250 მლ მოცულობით (მაქსიმუმ 400 მგ კოფეინი დღეში).

მაგრამ თქვენ უნდა გესმოდეთ, რომ სხეულზე ზემოქმედების ხარისხი განისაზღვრება კოფეინის რაოდენობით, რაც დამოკიდებულია მისი მომზადების მეთოდზე. ესპრესოს სიძლიერე ყავის აპარატიდან,  ფრანგული ყავა პრესიდან ან გეიზერის ყავის მწარმოებლისგან განსხვავდება.

ყავა ღამით

კოფეინი საკმაოდ დიდხანს რჩება სისხლში. ექსპერტებმა გამოთვალეს, რომ ერთ ფინჯან ყავაში შემავალი კოფეინისგან თავის დასაღწევად სხეულს მინიმუმ 10 საათი სჭირდება.
ამიტომ, ყავის მიღების საუკეთესო დრო დილაა. ის შეგიძლიათ მიიღოთ ძილის შემდეგ საჭირო ენერგიის მოსაზიდად. თუ საღამოს მშვიდი ძილი გსურთ, მაშინ ყავას თავი უნდა აარიდოთ; ფინჯანი ყავის შემდეგ უფრო რთულია დაძინება. უძილობა კი ნაადრევ დაბერებას იწვევს.



გარდა ამისა, მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ ტვინში ჭარბი კოფეინი ზრდის ამილოიდ ბეტა-პროტეინს, რომელიც დაკავშირებულია კოგნიტურ დაქვეითებასთან და ალცჰეიმერის დაავადებასთან.

ტკბილი ყავა

ტკბილი ყავის დალევა იწვევს სისხლში შაქრის დონის მატებას და ქოლესტერინის დონის დარღვევას, მაგრამ ეს ყველაფერი არ არის. ჰარვარდის სამედიცინო სკოლის მეცნიერებმა Clinical Interventions in Aging-ში გამოქვეყნებულ კვლევაში დაადგინეს შაქრის გადაჭარბებული მოხმარების უარყოფითი გავლენა ტვინის კოგნიტურ ფუნქციებზე, განსაკუთრებით ხანდაზმულ ადამიანებში.

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ შაქრის გადაჭარბებული მოხმარებით ორგანიზმი უფრო დაუცველი ხდება, მათ შორის ვირუსების მიმართ:- დიეტაში ჭარბი შაქარი იწვევს ინსულინის წინააღმდეგობის მანკიერ ციკლს, იწვევს ანთებითი ციტოკინების გამოყოფას, აზიანებს სისხლძარღვებს და ააქტიურებს იმუნურ სისტემას ამ უბნების აღდგენის მიზნით. შაქარი ასევე ხელს უწყობს სისხლის სიბლანტეს, ზრდის თრომბოზის რისკს.

თუ გიჭირთ ტკბილი ყავის დაუყოვნებლივ მიტოვება, დაიწყეთ შაქრის შემცირებით. თანდათან შეეგუეთ ახალ გემოს.

ყავის არასწორი მიღება

შეცდომას უშვებენ ის ყავის მოყვარულები, რომლებიც დამოკიდებულნი არიან გამამხნევებელ სასმელზე, მაგრამ ივიწყებენ უბრალო წყლის დალევას ყოველი ფინჯანი ყავის შემდეგ.



ყავას აქვს შარდმდენი მოქმედება და ორგანიზმის გაუწყლოების თავიდან ასაცილებლად საჭიროა მუდმივად შეავსოთ სითხის დეფიციტი. ექიმები გვირჩევენ, დავლიოთ ჭიქა წყალი ყოველი ყავის დალევის შემდეგ.

ცხელი ყავა

"80 გრადუსზე სასმელმა შეიძლება გამოიწვიოს საყლაპავის ლორწოვანი გარსის მგრძნობიარე უჯრედების სერიოზული დამწვრობა", - ამბობს ექიმი დებორა ლი. ექსპერტის სიტყვებს ჟურნალ Clinical Nutrition-ში გამოქვეყნებული კვლევა ადასტურებს: საყლაპავის კიბოს განვითარების რისკი 5,5-ჯერ იზრდება მათში, ვინც „ძალიან ცხელ“ ყავას სვამს.