
მარხვა წლის ისეთი პერიოდია, რომელიც მოითხოვს კვების წესების მკაცრ დაცვას, მათ შორის საყვარელ დესერტებსა თუ ტკბილეულზე უარის თქმას, თუმცა ამ პერიოდში დიეტის დივერსიფიკაცია მაინც შეიძლება.
თუ თქვენ ტკბილეულზე უარს ვერ ამბობთ, ჩვენ გეტყვით, რომელი ტკბილეულის მიღება შეგიძლიათ თამამად მარხვის დროს.
ჰალვა
ეს აღმოსავლური ტკბილეული ტრადიციული დესერტების შესანიშნავი ალტერნატივაა, ის შეიცავს მხოლოდ მცენარეულ ინგრედიენტებს: მიწის თხილს ან თესლს, კარამელის მასას ან თაფლს, ზოგჯერ კი მთელ თხილს და სხვა დანამატებს. ამავდროულად, ჰალვა არის შემავსებელი და გემრიელი პროდუქტი.
მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ მარხვის დროს დასაშვებია ჰალვა მხოლოდ დანამატების გარეშე, რადგან ხშირად გვხვდება შოკოლადის მინანქრიანი ჰალვა, რომელიც შეიცავს ცხოველური წარმოშობის ინგრედიენტებს.
გოზინაყი
გოზინაყი მთლიანად მცენარეული შემადგენლობისაა, შესაბამისად ის უგემრიელესი სამარხვო ტკბილეულია.
ეს პროდუქტი შეიცავს უამრავ სასარგებლო ნივთიერებას, რაც დადებით გავლენას ახდენს ადამიანის ორგანიზმზე და დიდი ხნის განმავლობაში აჯერებს ენერგიით.
მარმელადი
მარმელადი ხილის ან კენკრის პიურეა, შაქრით მოხარშული და გასქელებული.
მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ შემადგენლობას, რადგან ხშირად მარმელადი ჟელატინის ბაზაზე მზადდება, ეს პროდუქტი კი ცხოველური წარმოშობისაა, ამიტომ შეძენისას აუცილებლად დააკვირდით შემადგენლობას.
თაფლი და ჯემი
თაფლი და ჯემი ის პროდუქტებია, რომლებიც თამამად შეგიძლიათ მიირთვათ მარხვის დროს, თუმცა, არ დაგვავიწყდეს ამ ტკბილეულის მაღალი გლიკემიური ინდექსი და მოერიდეთ მისი დიდი რაოდენობით მიღებას.
ჩირი
ქლიავის, გარგარის ჩირი, ქიშმიში, ვაშლის ჩირი, ფინიკი და კენკრა მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით, მაგრამ, როგორც სხვა ტკბილეულს, ჩირის მირთმევისას ფრთხილად უნდა იყოთ და დაიცვათ ზომიერება, რადგან, მიუხედავად იმისა, რომ ისინი შეიცავს ნაკლებ საქაროზას, მათი კალორიული შემცველობა უკიდურესად მაღალია.
შავი შოკოლადი
მარხვის დროს შავი შოკოლადი მშვენიერი არჩევანია, აქ მთავარი წესია აირჩიოთ მხოლოდ ის პროდუქტები, რომლებიც შეიცავს მინიმუმ 55% კაკაოს მარცვლებს, არ შეიცავდეს ცხოველურ პროდუქტებს და სასურველია შოკოლადის შემცველობა მინიმუმ 75% იყოს.
რახათ-ლუხუმი
თურქული ტკბილეული მზადდება სახამებლის, შაქრის, ხილის ან კენკრის წვენისა და ზოგჯერ თხილისგან.
ამ პროდუქტის უამრავი ვარიაციაა, მათ ყველას აქვს ერთი საერთო - ცხოველური წარმოშობის ინგრედიენტების არარსებობა, შესაბამისად, თურქული ტკბილეულის მირთმევა შეგიძლიათ უსაფრთხოდ და თამამად.
თემები: ტკბილეული