გამოიძახე Glovo სასკოლოდ
13.09.2025როგორ ვიკვებოთ შემოდგომაზე - 9 საუკეთესო და ჯანსაღი პროდუქტი
- 17.09.2025

ბევრი ჩვენგანი ფიქრობს, რომ ზაფხულში უხვად უნდა მივიღოთ ვიტამინებით მდიდარი პროდუქტი, რათა ჯანსაღად დავხვდეთ ზამთრის ცივ თვეებს. თუმცა, ეს მთლად სიმართლეს არ შეესაბამება, რადგან ჯანმრთელობისთვის უკეთესია, როდესაც სეზონურ პროდუქტებს მივირთვით და არ ვცდილობთ ვიტამინების ნაკლებობის კომპენსირებას ახალი ხილით ზაფხულის ცხელ დღეებში.
გიზიარებთ ხილის, ბოსტნეულის (და ყვავილების) სიას, რომელიც დაგეხმარებათ შემოდგომაზე თავი ჯანმრთელად იგრძნოთ.
ლეღვი
ცოტამ თუ იცის, რომ ლეღვი არც ბოსტნეულია და არც ხილი, არამედ ყვავილია, მაგრამ, ამის მიუხედავად, ის ძალიან სასარგებლო პროდუქტია.
ლეღვი შეიცავს პოლიფენოლებს და ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ასუფთავებენ ნაწლავებს და აჩერებენ თავისუფალი რადიკალების (ჟანგბადის გროვებს, რომლებიც სერიოზულ დაავადებებს იწვევს) ზრდას. ვიტამინების გასამდიდრებლად, უმჯობესია ლეღვი შეუხამოთ ბერძნულ იოგურტს და გოგრის თესლს.
გოგრა
გოგრას კაროტინოიდების მაღალი შემცველობა აქვს, ეს არის ფიტონუტრიენტები ანტიოქსიდანტური თვისებებით, რომლებიც დადებითად მოქმედებს ნაწლავებსა და საერთო ჯანმრთელობაზე. გარდა ამისა, გოგრა მდიდარია C ვიტამინით, რომელიც იმუნიტეტისთვის აუცილებელი ელემენტია.
ყვავილოვანი კომბოსტო
ყვავილოვანი კომბოსტო მიეკუთვნება ჯვაროსანთა ოჯახს, ისევე როგორც ბრიუსელის კომბოსტო და ბროკოლი, ის შეიცავს A, C და E ვიტამინების ეფექტს, რომლებიც იცავს იმუნურ სისტემას და ებრძვის ნაადრევ დაბერებას.
მდოგვის კომბოსტო შეგიძლიათ შეწვათ ან გამოაცხოთ ღუმელში სხვა ბოსტნეულთან ერთად; გარდა ამისა, მისი მიღება შესაძლებელია ცოცხლადაც.
ჭარხალი
ჭარხალი სავსეა მცენარეული ნაერთებით, რომლებსაც აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები. ის ასევე მდიდარია კალიუმით და ელექტროლიტებით, რომლებიც ხელს უწყობს სისხლში ნატრიუმის დონის კონტროლს და აფერხებს ორგანიზმში მარილის დონის მატებას. ჭარხალი ასევე შეიცავს ბოჭკოს, რაც აუცილებელია ნაწლავებისთვის.
ცერეცო
ცერეცო C ვიტამინის წყაროა, რომელიც კარგია იმუნიტეტისა და კანისთვის. თუმცა, ცერეცო ასევე მდიდარია მოლიბდენით - მიკროელემენტით, რომელიც ეხმარება ორგანიზმს ზედმეტი მარილის დროს სულფატების დაშლაში.
ცერეცოს ოდნავ ტკბილი და ძირტკბილას გემო აქვს, ამიტომ ის უჩვეულო ახალ არომატს შესძენს მაკარონს ან ბოსტნეულის ჩაშუშულს.
ბროკოლი
ბროკოლი შეიცავს დიდი რაოდენობით A ვიტამინს და ლუტეინს, რომლებიც აუცილებელია იმუნიტეტისთვის. მის შემადგენლობაში შემავალი კაროტინოიდები, ლუტეინი და ზეაქსანტინი გვიცავს ქრონიკული დაავადებებისგან და ამცირებს კიბოს რისკს.
ბროწეული
ბროწეულში ანტიოქსიდანტების მაღალი შემცველობაა, ამიტომ ის კუჭ-ნაწლავის დაავადებებისა და კიბოს საუკეთესო პრევენციაა. გარდა ამისა, ბროწეული - უფრო სწორად, მისი თესლი - შეიცავს უამრავ ბოჭკოს, რაც ჯანმრთელობისთვის ძალიან სასარგებლოა.
ბრიუსელის კომბოსტო
ბრიუსელის კომბოსტოს მცენარეული ნაერთები უამრავ ბოჭკოს შეიცავს, რაც კარგად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ჯანმრთელობაზე. გარდა ამისა, ის შეიცავს გლუკოზინოლატის ნაერთებს, რომლებსაც ორგანიზმი გარდაქმნის იზოთიოციანატებად - კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში დამხმარე ნივთიერებად და უჯრედების დნმ-ის დაზიანებისგან დასაცავად.
ბრიუსელის კომბოსტო ასევე შეიცავს K ვიტამინს, რაც სასარგებლოა სისხლის შედედების, ძვლების სიმტკიცისა და ჭრილობების სწრაფი შეხორცებისთვის.
ვაშლი
„დღეში ერთი ვაშლი ექიმთან მისვლას აგაცილებთ“, - ნათქვამია პოპულარულ ფრაზაში, რაც სრული სიმართალეა. ეს ოქროსფერი ხილი შეიცავს კაროტინოიდებს, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან მის მოყვითალო ელფერზე, რაც აძლიერებს იმუნიტეტს.
წითელი ვაშლი მდიდარია ანტოციანებით, ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც სასარგებლოა გულისა და ტვინისთვის. ვაშლის ბევრ სახეობას ანტიოქსიდანტური თვისება აქვს, რაც კარგად მუშაობს ანთების საწინააღმდეგოდ.
თემები: ჯანსაღი კვება, ჯანმრთელობა, ფოთლოვანი კომბოსტო, შემოდგომა
ყველაზე პოპულარული
ტრენდი გირჩევთ
შემდეგი სტატია